Гръцките военновъздушни сили получиха в сряда своя десети модернизиран изтребител F-16

...
Гръцките военновъздушни сили получиха в сряда своя десети модернизиран изтребител F-16
Коментари Харесай

ВВС на Гърция получи десети модернизиран изтребител F-16 Viper

Гръцките военновъздушни сили получиха в сряда своя десети осъвременен изтребител F-16 Viper, както оповестиха Lockheed Martin и Гръцката аерокосмическа промишленост.

До 2027 година Военновъздушни сили на Гърция ще получат общо 84 осъвременени изтребителя. Стойността на програмата за рационализация се прави оценка на $1,5 милиарда, прецизира " Та Неа ".

F-16, създадени през 70-те години на предишния век, са главният мотор на гръцките военновъздушни сили. Първата партида от 40 самолета е закупена през 1989 година, а през годините са добити още 130. Последното възобновяване ще докара 83-те самолета до разновидността Block 72, който е най-модерната версия на F-16 на въоръжение в Европа.

Понастоящем Гърция разполага с композиция от F-16 в конфигурации Block 30, Block 50, Block 52+ и Block 52+ Advanced. Поради това Гърция няма да има усложнения да поеме модернизацията на тези самолети от позиция на употребата и поддръжката.

Според Lockheed Martin, откакто е служил на 28 клиенти по целия свят, F-16 продължава да се потвърждава като най-успешния, потвърдил се в борбите многоцелеви изтребител в света. Понастоящем F-16V, алтернатива както за новопроизведените F-16, по този начин и за осъвременените F-16, е най-новият и най-усъвършенстван F-16 на пазара. Конфигурацията F-16V включва голям брой усъвършенствания, предназначени да запазят F-16 в челните редици на авиацията.

F-16V обезпечава усъвършенствани бойни качества в мащабируем и наличен пакет. Ядрото на конфигурацията F-16V е радарът APG-83 AESA, съвременна подсистема на авиониката, основана на комерсиална платформа (COTS), широкоформатен екран с висока разграничителна способност; и високоскоростна шина за данни с огромен размер.

Оперативните благоприятни условия са подобрени чрез връзка за предаване на данни за театъра на военните дейности Link-16, усъвършенствана целеуказателна капсула Sniper, съвременни оръжия, прецизна GPS навигация и автоматизирана система за отбягване на конфликт с наземни цели (Auto GCAS).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР